Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українська армія готується до застосування хімічної зброї проти російських солдатів

 13 грудня таку інформацію англійською мовою у Twitter поширило посольство Росії у Лондоні. Цей пост розійшовся англомовним сектором у мережі Twitter. Також російські медіа опублікували відповідні новини з посиланням на посольство.

На сторінці посольства доказом поширили відео, на якому українські військові працюють із дронами, прикріпляючи до них деталі з написом «ОБ». Російські пропагандисти у дипломатичному представництві вважають, що українські військові очевидно готуються до використання хімічної зброї, ймовірно фосгену.

Нібито на відео видно газові балони з написом «ОБ», що означає «отруйні боєприпаси».

Насправді росіяни поширили змонтовані уривки відео, яке опублікував у телеграмі український військовий, командир групи аеророзвідників «Птахи Мадяра» з позивним «Мадяр».

Він показав, як українські аеророзвідники збирають самотужки народний дрон-камікадзе «Мольфар» з бойовою частиною. На іншому відео «Мадяр» продемонстрував, як працюють дрони-камікадзе під Соледаром по пунктах російських військових.

Російські пропагандисти вкидають в інформаційний простір фейки про можливе застосування українськими військовими хімічної зброї, щоб змістити акценти з власних невдач під Бахмутом і Соледаром, які вони планували захопити до 1 січня 2023 року.

Росія неодноразово звинувачувала Україну у використанні та поширенні забороненої зброї. Раніше у міноборони Росії фіксували нібито хіматаку на російських військових з українського безпілотника та знаходили безпілотні апарти ЗСУ для розпилення хімічних речовин. Україна ратифікувала міжнародну Конвенцію про заборону хімічної зброї, до якої належить і фосфорна, у 1998 році. Тоді було знищено весь хімічний арсенал, який дістався Україні у спадок від СРСР. Водночас Росія використовує заборонену зброю в Україні. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join