Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський та західні аналітики закликали українських військових залишити Бахмут

Російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на видання The Wall Street Journal повідомили, що західні та українські чиновники та аналітики закликали Збройні сили України залишити Бахмут і відійти на нову лінію оборони, поки такий відхід ще можливий. Мовляв, битва за Бахмут відбувається на умовах Росії, через що Збройні сили України втратили сили, необхідні для весняного наступу.

Насправді стаття у The Wall Street Journal під назвою «Росія зміцнює свої позиції на сході України, оскільки боротьба за Бахмут посилюється» («Russia gains ground in east Ukraine as fight for Bakhmut intensifies»), на яку посилаються російські ресурси, не містить жодних закликів до української армії залишити Бахмут. Стаття описує ситуацію на цій ділянці фронту, де за даними Міноборони Великої Британії російські війська та члени ПВК Вагнера «найімовірніше контролюють більшу частину Соледара за 6 миль на північний схід від Бахмута». WSJ пише, що оточення ЗСУ росіянами в Бахмуті наразі малоймовірне.

У статті наведені цитати президента Володимира Зеленського, військового журналіста Юрія Бутусова та заступниці міністра оборони України Ганни Маляр. Їхні слова зводяться до того, що навіть із захопленням Соледара російська армія нічого не досягне і що битва за Соледар триває. Ніхто з українських представників не сказав, що ЗСУ нібито «продовжують зазнавати невдач».

Бахмут і Соледар у Донецькій області залишаються місцем, де ведуться одні з найзапекліших боїв між Збройними силами України та російськими окупантами. Російські пропагандисти використовують інформаційне поле в цих битвах, поширюючи фейки про нереальні пересування або використовуючи фейкові заклики про відступ, як у разі зі статтею WSJ. Це їм потрібно для демонстрації успіхів у війні після серії поразок від ЗСУ.  Детальніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись