Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Європі сотнями зникають українські діти-біженці

Про це заявила російська пропагандистка в одній з телепрограм. За її словами, з території України, куди заходила російська армія, в Європу масово вивозили дітей-сиріт та дітей з інвалідністю, які були без опікунів і сотнями пропадали безвісти. Мовляв, українські діти зникали у Польщі, у Великій Британії, у Нідерландах, де зокрема навесні зникло 170 українських підлітків і нібито вони швидше за все стали жертвами трансплантологів чи педофілів. Пропагандистка посилається на інформацію з видання dutchnews.nl.

Журналісти StopFake знайшли публікацію на сайті dutchnews.nl, що стала першоджерелом для російських пропагандистів. У публікації DutchNews, яка посилається на новину нідерландського телеканалу NOS, не йдеться про зникнення 170 підлітків з України.

Російські пропагандисти суттєво спотворили повідомлення нідерландських ЗМІ, де обговорювалося питання реєстрації дітей з України, які прибули до країни без супроводу батьків.

Частина дітей отримала своїх опікунів, чимало неповнолітніх прибули до країни у супроводі далеких родичів, дорослих сестри, брата тощо. У публікації йдеться, що правозахисні організації наполягають на обов’язковій реєстрації й наданні таким дітям опікунів, оскільки діти-біженці з України без реєстрації й опікунів можуть стати жертвами насильства, жорстокого поводження та експлуатації. Проте в жодному з їхніх звітів не йдеться про масове зникнення неповнолітніх з України на території ЄС.

За версією російської пропаганди, Україна не захищає дітей і під час евакуації прирікає їх на торгівлю органами. Мовляв, Росія — не агресор, вона хоче врятувати українських дітей від злочинів української влади та «евакуювати» на територію Росії, де безпечніше, ніж в Україні і Європі. У такий спосіб Росія виправдовує війну з Україною і примусове вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій у невідомому напрямку та без можливості рідним і опікунам вийти з ними на зв'язок.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись