Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message В Європі сотнями зникають українські діти-біженці

Про це заявила російська пропагандистка в одній з телепрограм. За її словами, з території України, куди заходила російська армія, в Європу масово вивозили дітей-сиріт та дітей з інвалідністю, які були без опікунів і сотнями пропадали безвісти. Мовляв, українські діти зникали у Польщі, у Великій Британії, у Нідерландах, де зокрема навесні зникло 170 українських підлітків і нібито вони швидше за все стали жертвами трансплантологів чи педофілів. Пропагандистка посилається на інформацію з видання dutchnews.nl.

Журналісти StopFake знайшли публікацію на сайті dutchnews.nl, що стала першоджерелом для російських пропагандистів. У публікації DutchNews, яка посилається на новину нідерландського телеканалу NOS, не йдеться про зникнення 170 підлітків з України.

Російські пропагандисти суттєво спотворили повідомлення нідерландських ЗМІ, де обговорювалося питання реєстрації дітей з України, які прибули до країни без супроводу батьків.

Частина дітей отримала своїх опікунів, чимало неповнолітніх прибули до країни у супроводі далеких родичів, дорослих сестри, брата тощо. У публікації йдеться, що правозахисні організації наполягають на обов’язковій реєстрації й наданні таким дітям опікунів, оскільки діти-біженці з України без реєстрації й опікунів можуть стати жертвами насильства, жорстокого поводження та експлуатації. Проте в жодному з їхніх звітів не йдеться про масове зникнення неповнолітніх з України на території ЄС.

За версією російської пропаганди, Україна не захищає дітей і під час евакуації прирікає їх на торгівлю органами. Мовляв, Росія — не агресор, вона хоче врятувати українських дітей від злочинів української влади та «евакуювати» на територію Росії, де безпечніше, ніж в Україні і Європі. У такий спосіб Росія виправдовує війну з Україною і примусове вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій у невідомому напрямку та без можливості рідним і опікунам вийти з ними на зв'язок.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join