Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Польщі створили цвинтар для найманців, які загинули в Україні

Про таке пишуть російські медіа та проросійські телеграм-канали. Мовляв, у лавах ЗСУ все частіше воюють і гинуть іноземні найманці, зокрема з Польщі. Тож, нібито для них в польському Ольштині підготували спеціальний цвинтар, який розмітили на маленькі квадрати на зразок американських цвинтарів, щоб усім вистачило місця. Це — неправда. 

Новину про створення спеціального цвинтаря опублікували лише у виданні Niezależny Dziennik Polityczny. Фактчекери проєкту The Insider виявили, що це фейкове видання, яке раніше поширювало російську дезінформацію про наміри Польщі захопити Україну. Приводом для фейків стало рішення Міністерства оборони Польщі перейти на американські стандарти облаштування військових цвинтарів по всій країні. 

Російська пропаганда систематично поширює фейки про іноземних найманців, що воюють в Україні. Раніше пропагандисти розповідали, що в Україні знищили два батальйони польської піхоти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись