Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна підтвердила намір НАТО вступити у війну проти Росії

Такі «сенсаційні новини» розповідають російські медіа з посиланням на Міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу після засідання Ради Безпеки ООН щодо підтримки миру та безпеки в Україні, яке відбулось 22 вересня. Мовляв, НАТО вступить в конфлікт проти Росії на боці України. Це не так.

На засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому Україні, не йшлося про «намір НАТО вступити у війну проти Росії». Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба лише прокоментував готовність України поповнити лави Альянсу. Також дипломат наголосив, що саме Росія, розв’язавши війну проти України, порушила основні засади міжнародного права, і тепер загроза війни нависла над усіма країнами. 

Відповідаючи на запитання щодо перспектив вступу України до Північноатлантичного альянсу, очільник Українського МЗС відповів: «Я думаю, що тепер НАТО хоче приєднатися до України». Саме цю цитату Кулеби російські медіа використали для створення фейкових новин про «вступ НАТО у війну», але про це навіть не йшлося – це російська дезінформація. Кулеба говорив про гарантії безпеки та право на самооборону України відповідно до 51 статті статуту ООН.

Наратив про те, що в Україні «Росія воює з НАТО», є одним із найпоширеніших наративів російської пропаганди. Раніше для його просування писали, що НАТО та Україна готувалися до вторгнення на російські історичні землі, тож Росія дала попереджувальну відсіч агресії. Також нібито у НАТО визнали, що давно планували розширення біля кордонів Росії. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись