Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міжнародний кримінальний суд «ігнорує злочини проти Донбасу»

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Мовляв, Міжнародний кримінальний суд «знехтував» розслідуванням злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних на території тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей. Нібито туди направили понад 3000 повідомлень про злочини проти жителів Донбасу, і ніякої реакції не було. Це — неправда.

З 2014 року Міжнародний кримінальний суд  розслідує ймовірні злочини проти людяності та воєнні злочини, скоєні в Україні у зв’язку з російською агресією. Зокрема йдеться про справу «Ймовірні злочини, здійснені у контексті ситуації в Україні з 21 листопада 2013 року». МКС бере до уваги українські та російські дані, докази від третіх країн та інформацію від громадянської спільноти. 

Як пише StopFake, перше звернення України до МКС стосувалося злочинів, скоєних на території України у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. У вересні 2015 року Україна подала друге звернення, в якому просила розслідувати злочини на території України, скоєні з 20 лютого 2014 року та без зазначеної дати закінчення.

У грудні 2020 року в  МКС повідомили про свою готовність розпочати кримінальне розслідування за фактом скоєння воєнних злочинів у тимчасово окупованому Криму та на Сході України. Офіс прокурора МКС дійшов висновку, що в контексті російської агресії в Україні відбувалися злочини проти людяності та воєнні злочини. У Міжнародному кримінальному суді наголосили: попри те, що ініціатором розслідування стала Україна, МКС під час попереднього розслідування брав до уваги також дані Росії.

Зараз в Україні працює найбільша в історії група експертів Міжнародного кримінального суду — загалом 42 слідчі, судових експертів та допоміжний персонал для розслідування злочинів, які підпадають під юрисдикцію органу. Офіс прокурора МКС навесні 2022 року приєднався до Спільної слідчої групи із розслідування воєнних злочинів Росії в Україні (JIT). JIT створили Україна, Литва, Польща, Естонія, Латвія та Словаччина. Також до групи входить Агентство ЄС із кримінального правосуддя (Євроюст), де представлено 27 держав-членів ЄС та 10 інших держав.

У такий спосіб Росія намагається маніпулювати інформацією задля приховування своїх злочинів або  на випередження поширює меседжі, щоб відкинути висунуті звинувачення за результатами міжнародного розслідування.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись