Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українська влада відмовляється відновити водопостачання на окупованій Донеччині

Таку інформацію систематично поширюють російські медіа. Повідомляли про проблеми водопостачання в тимчасово окупованій Макіївці на Донеччині: там місцеві жителі стоять у великих чергах біля пунктів роздачі води, на одну людину видають лише 6 літрів. За словами росіян, водопостачання не вдасться відновити, оскільки канал Сіверський Донець – Донбас, єдина водна артерія, залишається під контролем України. Це — маніпуляція. 

Частина каналу Сіверський Донець – Донбас справді залишається під контролем України, однак жителі окупованих міст не мають нормального доступу до питної води не тому. Як пише VoxCheck, водна інфраструктура Донеччини була застарілою й до 2014 року, а після зазнала додаткових пошкоджень через дії російської армії. 19 лютого 2022 року росіяни обстріляли помпову станцію Південно-Донбаського водоводу, у квітні неодноразово обстрілювали канал Сіверський Донець – Донбас. Саме тому міста тимчасово окупованої Донеччини та Луганщини залишилися без водопостачання. Активні бойові дії та окупація частини Донбасу не дають змоги відремонтувати канал та інші об’єкти.

Брак води є не лише на окупованих, але й підконтрольних Україні територіях. З 2014 року роботу каналу Сіверський Донець – Донбас кілька разів зупиняли на окремих ділянках після російських обстрілів. Сьогодні воду періодично відмикають у Слов’янську, Краматорську та інших містах через потребу в ремонті.

У такий спосіб росіяни намагаються перекласти відповідальність за неналежні умови проживання на окупованих територіях на Україну. Раніше вони намагалися так само перекласти відповідальність за ситуацію в тимчасово окупованому Криму та стверджували, що Україна вчинила воєнний злочин вимкнувши електро- та водопостачання на півострові.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись