Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українська влада відмовляється відновити водопостачання на окупованій Донеччині

Таку інформацію систематично поширюють російські медіа. Повідомляли про проблеми водопостачання в тимчасово окупованій Макіївці на Донеччині: там місцеві жителі стоять у великих чергах біля пунктів роздачі води, на одну людину видають лише 6 літрів. За словами росіян, водопостачання не вдасться відновити, оскільки канал Сіверський Донець – Донбас, єдина водна артерія, залишається під контролем України. Це — маніпуляція. 

Частина каналу Сіверський Донець – Донбас справді залишається під контролем України, однак жителі окупованих міст не мають нормального доступу до питної води не тому. Як пише VoxCheck, водна інфраструктура Донеччини була застарілою й до 2014 року, а після зазнала додаткових пошкоджень через дії російської армії. 19 лютого 2022 року росіяни обстріляли помпову станцію Південно-Донбаського водоводу, у квітні неодноразово обстрілювали канал Сіверський Донець – Донбас. Саме тому міста тимчасово окупованої Донеччини та Луганщини залишилися без водопостачання. Активні бойові дії та окупація частини Донбасу не дають змоги відремонтувати канал та інші об’єкти.

Брак води є не лише на окупованих, але й підконтрольних Україні територіях. З 2014 року роботу каналу Сіверський Донець – Донбас кілька разів зупиняли на окремих ділянках після російських обстрілів. Сьогодні воду періодично відмикають у Слов’янську, Краматорську та інших містах через потребу в ремонті.

У такий спосіб росіяни намагаються перекласти відповідальність за неналежні умови проживання на окупованих територіях на Україну. Раніше вони намагалися так само перекласти відповідальність за ситуацію в тимчасово окупованому Криму та стверджували, що Україна вчинила воєнний злочин вимкнувши електро- та водопостачання на півострові.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join