Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Відімкнення Україною Криму від електро- та водопостачання — воєнний злочин

Про таке пишуть пропагандистські медіа, порівнюючи припинення постачання води та світла до тимчасово окупованого Криму з російськими ракетними ударами по критичній інфраструктурі України, внаслідок яких українці залишились без світла та води. Нібито Захід сповідує політику «подвійних стандартів», мовляв, у 2014 ніхто не говорив про те, що Україна вчиняє злочини щодо Криму. А щойно Росія завдала удару у відповідь — її звинуватили у порушенні гуманітарного права й засудили такі дії.

Як пише StopFake, постачання електроенергії на тимчасово окупований півострів були припинені через небажання Росії дотримуватись умов контракту. Аналогічна ситуація й щодо водопостачання через Північнокримський канал — Росія відмовилася оплачувати надані послуги, тому Україна припинила подачу води. Після чого Росія почала просувати наратив про  «водний екоцид» в Криму. 

Відповідно до міжнародного права на Росію, як на країну-окупанта, покладаються зобов’язання щодо забезпечення кримчан усім необхідним. Це неодноразово підтверджувала Моніторингова місія ООН в Україні. Однак, Росія відомо порушує свої обов’язки, ба більше — перекладає свою відповідальність на Україну.

Російська пропаганда намагається переконати кримчан у тому, що нібито Україні вони не потрібні, що Україна «залишила» Крим тощо. Нещодавно також писали про те, що українці радіють, що в Крим прийшла війна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись