Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Ексгумація тіл у місцях масових захоронень в Ізюмі — осквернення останків загиблих

Такий меседж поширюють анонімні проросійські телеграм-канали. Мовляв, Україна ставиться до могил полеглих без належної поваги.

Після звільнення Харківської області в Ізюмі триває ексгумація тіл загиблих. За інформацією голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, більшість ексгумованих — цивільні особи, зокрема й діти. У частини загиблих – ознаки насильницької смерті, є тіла зі зв'язаними руками та слідами катувань. У померлих також виявлені мінно-вибухові травми, осколкові та колото-різані поранення. За даними правоохоронців, на звільнених від росіян територіях Харківської області виявлено вже 11 катівень, шість із них – у місті Ізюм. Тож ексгумація дозволить юридично зафіксувати вчинені російськими солдатами злочини та згодом притягнути винних до відповідальності.

У такий спосіб пропагандисти намагаються емоційно вплинути на викриття своїх воєнних злочинів. Раніше вони на випередження подій стверджували, що Україна влаштувала геноцид в Ізюмі, а тепер розкопує могили та звинувачує росіян, щоб отримати допомогу Заходу. Також пропагандисти заздалегідь готували росіян до фейкової «Бучі-2» на харківському напрямку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись