Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіян готують до фейкової «Бучі-2» на харківському напрямку

В анонімних прокремлівських телеграм-каналах почали працювати на випередження, запевняючи, нібито Україна запустить меседжі про те, що росіяни катували цивільних на окупованій Харківщині. Мовляв, влада України зробить все для того, щоб показати на весь світ масові вбивства мирного населення, і таким чином зупинить спад підтримки з боку західних країн.

Станом на 9 вересня Збройні сили України звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області. Наразі триває розмінування територій, після чого оголосять про втрати серед місцевих.

За словами начальника Слідчого управління поліції Харківщини Сергія Болвінова, у звільнених населених пунктах уже зафіксували перші факти звірств росіян. Зокрема, у селі Гракове на Чугуївщині, яке Збройні сили України звільнили у вересні після пів року окупації, поліція ексгумувала тіла двох немісцевих чоловіків, вбитих у березні. У них на тілі є вогнепальні поранення та сліди катувань.

«В цьому селі є ще два місця, їх оглянуть після розмінувань», — сказав Болвінов.

Нагадаємо, що у Кремлі не взяли на себе вину за різню у Бучі, де по району Бучі від рук російської армії загинуло 1137 осіб, безпосередньо у місті Буча – 461 людина. Замість цього російська пропаганда заявила, що всі матеріали з Бучі «не відповідають дійсності та мають провокативний характер» і вигадала понад десять фейків у стилі нібито росіяни «не вбивали» цивільних — це робота «української артилерії», що це «схоже на сплановану медіакампанію», що братські могили з тілами зробили Збройні сили України й що трупи на вулицях насправді не є трупами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись