Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна влаштувала геноцид в Ізюмі, а тепер розкопує могили і звинувачує росіян, щоб отримати допомогу Заходу

Після звільнення Харківщини від російських загарбників, російські пропагандисти все частіше проводять паралелі між трагедією в Бучі і масовими похованнями в Ізюмі.

У телеграм-каналах вони поширюють тези про те, що все не так однозначно і не треба вірити українській владі, яка піариться на розритих могилах, адже росіяни не мають жодного стосунку до вбивств в Ізюмі.

Пояснюємо меседжі про поховання в Ізюмі, які вигадали пропагандисти:

1. Керівництво ЗСУ відмовлялося забирати тіла загиблих українських військових з моргу з Ізюма. Росіяни з місцевими поховали їх на місцевому кладовищі. 

Якщо керівництво ЗСУ і відтерміновувало операцію з передавання тіл загиблих військових з окупованого Ізюма, то на це могла бути лише одна причина – постійний обстріл міста з боку росіян.

На одному з хрестів у лісі написано: «ЗСУ, 17 осіб, м. Ізюм, з моргу». При цьому частина могил без хрестів.

Окрім того, поруч виявили поховання близько 20 українських військовослужбовців зі зв’язаними руками. Це може свідчити, що вони були полонені, повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram.

2. Мирні жителі Ізюма гинули від українських снарядів, що прилітали у приватний сектор. Росіяни вели бої лише на околицях міста.

З початку березня в Ізюмі чи не щодня гинули люди внаслідок авіаударів російських літаків і бомбардувань. Уже 6 березня російські військові перебували у селах під Ізюмом і намагалися захопити місто, а коли їм не вдалося, обстріляли житлові квартали. І так тривало до 1 квітня, доки росіяни не захопили Ізюм.

3. Українська влада розриває могили на цвинтарі, щоб показати якомога більше жертв.

У лісі поруч із цвинтарем виявили масове поховання близько 500 загиблих під час окупації. Багато хрестів збиті з дощок. На деяких є написи – прізвище і дата смерті, та переважно на хрестах зазначено порядковий номер. Судячи з дат смерті, щонайменше частина мирних жителів загинула під час обстрілів Ізюма російською армією. Наразі пошукові групи проводять ексгумацію безіменних і братських могил.

4. На цвинтар покликали журналістів, щоб створити величезний інформаційний привід.

Під час ексгумації справді присутні українські та іноземні журналісти, але не для того, щоб викликати емоції, а щоб показати світу російські злочини у містах, куди заходять окупанти.

5. Зеленський використовуватиме ізюмський кейс, щоб Захід посилив санкції, а Україна отримала більше фінансової та військової допомоги.

Це російські військові напали на Ізюм та окупували місто, вбиваючи і катуючи місцевих жителів. Світ має знати, які військові злочини та геноцид в Україні скоїла Росія.

6. Українська влада використає масові поховання в Ізюмі як пояснення, чому Зеленський не йде на переговори з Путіним. Мовляв, Путін готовий до переговорів, і завершення військової операції може позитивно вплинути на життя простих європейців.

Володимир Зеленський заявив, що переговори з Росією можливі лише в тому разі, якщо російські війська залишать незаконно окуповану територію України. Масові поховання в Ізюмі не впливають на його рішення.

7. Єрмак опублікував фото могил з Ізюма, де дата смерті – 9 березня. Тобто цих людей катували й стратили самі українці.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак оприлюднив фото могил цілої родини, яка загинула 9 березня у будинку внаслідок удару російської авіабомби. Під завалами будинку загинуло щонайменше 44 особи.

Радниця Офісу президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук повідомила, що росіяни вбили шістьох членів однієї родини трьох поколінь — Олену та Дмитра Столпакових, маленьких Сашу та Лесю, а також батьків Олени Тетяну та Олександра. «Леся Столпакова, п’ять рочків. Її росіяни убили 9 березня разом з мамою, татом та восьмирічною сестричкою Сашою. Батьки Лесі загинули зовсім молоді. Мамі Олені Столпаковій 1 лютого виповнилось лише 31, татові Дмитру — 33. Приватні підприємці, продавали дитячий одяг та були власниками інтернет-магазину подарунків. Виховували двох донечок. Сім’я жила щасливим спокійним життям, поки російські війська не прийшли убивати мирних українців», — додала Дар’я Герасимчук.

8. Картинку кісток з жовто-блакитними стрічками намалювали ще до «розкопок», так збіглося і художник «вгадав».

У братській могилі виявили тіло з жовто-блакитним браслетом на руці.

Фото зробив і оприлюднив журналіст Юрій Ларін. Браслет на руці вбитої росіянами людини в Ізюмі шокував суспільство і став символом звірств загарбників. У соціальних мережах шириться флешмоб під хештегом #IzyumMassacre (Ізюмська різанина),  де користувачі публікують фото руки з синьо-жовтим браслетом і пишуть: «Це міг бути кожен із нас. Просто тому, що ми українці». Українці поширюють світлини своїх браслетів, додають моторошне фото з Ізюма і пишуть: "Це міг бути кожен із нас. Просто тому, що ми українці". 16 вересня художник Олександр Грехов у фейсбуку опублікував малюнок кісток з жовто-блакитними стрічками й підписав: «#russiaterroriststate».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись