Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Словаччині бульдозером знищили цвинтар російських солдатів царської армії

Про це з посиланням на заяву російського консула у Словацькій Республіці Ігоря Братчикова написали словацькі сайти, які регулярно поширюють російську пропаганду.

Нібито у словацькому селі Ладомиров два місяці тому за вказівкою старости села «за допомогою бульдозера було зрівняно з землею» поховання солдат царської армії.

Поліція Словацької Республіки назвала це відвертою брехнею. Голова села Ладомирова Владислав Цупер також категорично заперечив факт знищення цвинтаря.

За його словами, військове кладовище загиблих воїнів російської царської армії часів Першої світової війни було облаштовано муніципалітетом у 2014 році. На кладовищі зведено капличку, встановлено дерев'яні хрести. Навколо хрестів зацементували в землю бетонні бордюри.

«Нещодавно ми вибрали лише ці бордюри — для кращого догляду за територією», – каже голова села про ситуацію на військовому цвинтарі. Бордюри заважали прибирати та косити траву. Жодної могили пошкоджено не було – це можна побачити на фотографіях.

Але російським пропагандистам потрібно постійно вигадувати фейки, тож вони не гребують нічим у своїй справі, пише Mukachevo.net.

Поліція Словаччини у соціальних мережах повідомила, що «тепер можна буквально у прямому ефірі спостерігати за інформаційною операцією російської федерації, спрямованою проти громадян Словацької Республіки».  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись