Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна влаштувала геноцид в Ізюмі, а тепер розкопує могили і звинувачує росіян, щоб отримати допомогу Заходу

Після звільнення Харківщини від російських загарбників, російські пропагандисти все частіше проводять паралелі між трагедією в Бучі і масовими похованнями в Ізюмі.

У телеграм-каналах вони поширюють тези про те, що все не так однозначно і не треба вірити українській владі, яка піариться на розритих могилах, адже росіяни не мають жодного стосунку до вбивств в Ізюмі.

Пояснюємо меседжі про поховання в Ізюмі, які вигадали пропагандисти:

1. Керівництво ЗСУ відмовлялося забирати тіла загиблих українських військових з моргу з Ізюма. Росіяни з місцевими поховали їх на місцевому кладовищі. 

Якщо керівництво ЗСУ і відтерміновувало операцію з передавання тіл загиблих військових з окупованого Ізюма, то на це могла бути лише одна причина – постійний обстріл міста з боку росіян.

На одному з хрестів у лісі написано: «ЗСУ, 17 осіб, м. Ізюм, з моргу». При цьому частина могил без хрестів.

Окрім того, поруч виявили поховання близько 20 українських військовослужбовців зі зв’язаними руками. Це може свідчити, що вони були полонені, повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram.

2. Мирні жителі Ізюма гинули від українських снарядів, що прилітали у приватний сектор. Росіяни вели бої лише на околицях міста.

З початку березня в Ізюмі чи не щодня гинули люди внаслідок авіаударів російських літаків і бомбардувань. Уже 6 березня російські військові перебували у селах під Ізюмом і намагалися захопити місто, а коли їм не вдалося, обстріляли житлові квартали. І так тривало до 1 квітня, доки росіяни не захопили Ізюм.

3. Українська влада розриває могили на цвинтарі, щоб показати якомога більше жертв.

У лісі поруч із цвинтарем виявили масове поховання близько 500 загиблих під час окупації. Багато хрестів збиті з дощок. На деяких є написи – прізвище і дата смерті, та переважно на хрестах зазначено порядковий номер. Судячи з дат смерті, щонайменше частина мирних жителів загинула під час обстрілів Ізюма російською армією. Наразі пошукові групи проводять ексгумацію безіменних і братських могил.

4. На цвинтар покликали журналістів, щоб створити величезний інформаційний привід.

Під час ексгумації справді присутні українські та іноземні журналісти, але не для того, щоб викликати емоції, а щоб показати світу російські злочини у містах, куди заходять окупанти.

5. Зеленський використовуватиме ізюмський кейс, щоб Захід посилив санкції, а Україна отримала більше фінансової та військової допомоги.

Це російські військові напали на Ізюм та окупували місто, вбиваючи і катуючи місцевих жителів. Світ має знати, які військові злочини та геноцид в Україні скоїла Росія.

6. Українська влада використає масові поховання в Ізюмі як пояснення, чому Зеленський не йде на переговори з Путіним. Мовляв, Путін готовий до переговорів, і завершення військової операції може позитивно вплинути на життя простих європейців.

Володимир Зеленський заявив, що переговори з Росією можливі лише в тому разі, якщо російські війська залишать незаконно окуповану територію України. Масові поховання в Ізюмі не впливають на його рішення.

7. Єрмак опублікував фото могил з Ізюма, де дата смерті – 9 березня. Тобто цих людей катували й стратили самі українці.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак оприлюднив фото могил цілої родини, яка загинула 9 березня у будинку внаслідок удару російської авіабомби. Під завалами будинку загинуло щонайменше 44 особи.

Радниця Офісу президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук повідомила, що росіяни вбили шістьох членів однієї родини трьох поколінь — Олену та Дмитра Столпакових, маленьких Сашу та Лесю, а також батьків Олени Тетяну та Олександра. «Леся Столпакова, п’ять рочків. Її росіяни убили 9 березня разом з мамою, татом та восьмирічною сестричкою Сашою. Батьки Лесі загинули зовсім молоді. Мамі Олені Столпаковій 1 лютого виповнилось лише 31, татові Дмитру — 33. Приватні підприємці, продавали дитячий одяг та були власниками інтернет-магазину подарунків. Виховували двох донечок. Сім’я жила щасливим спокійним життям, поки російські війська не прийшли убивати мирних українців», — додала Дар’я Герасимчук.

8. Картинку кісток з жовто-блакитними стрічками намалювали ще до «розкопок», так збіглося і художник «вгадав».

У братській могилі виявили тіло з жовто-блакитним браслетом на руці.

Фото зробив і оприлюднив журналіст Юрій Ларін. Браслет на руці вбитої росіянами людини в Ізюмі шокував суспільство і став символом звірств загарбників. У соціальних мережах шириться флешмоб під хештегом #IzyumMassacre (Ізюмська різанина),  де користувачі публікують фото руки з синьо-жовтим браслетом і пишуть: «Це міг бути кожен із нас. Просто тому, що ми українці». Українці поширюють світлини своїх браслетів, додають моторошне фото з Ізюма і пишуть: "Це міг бути кожен із нас. Просто тому, що ми українці". 16 вересня художник Олександр Грехов у фейсбуку опублікував малюнок кісток з жовто-блакитними стрічками й підписав: «#russiaterroriststate».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join