Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Відімкнення Україною Криму від електро- та водопостачання — воєнний злочин

Про таке пишуть пропагандистські медіа, порівнюючи припинення постачання води та світла до тимчасово окупованого Криму з російськими ракетними ударами по критичній інфраструктурі України, внаслідок яких українці залишились без світла та води. Нібито Захід сповідує політику «подвійних стандартів», мовляв, у 2014 ніхто не говорив про те, що Україна вчиняє злочини щодо Криму. А щойно Росія завдала удару у відповідь — її звинуватили у порушенні гуманітарного права й засудили такі дії.

Як пише StopFake, постачання електроенергії на тимчасово окупований півострів були припинені через небажання Росії дотримуватись умов контракту. Аналогічна ситуація й щодо водопостачання через Північнокримський канал — Росія відмовилася оплачувати надані послуги, тому Україна припинила подачу води. Після чого Росія почала просувати наратив про  «водний екоцид» в Криму. 

Відповідно до міжнародного права на Росію, як на країну-окупанта, покладаються зобов’язання щодо забезпечення кримчан усім необхідним. Це неодноразово підтверджувала Моніторингова місія ООН в Україні. Однак, Росія відомо порушує свої обов’язки, ба більше — перекладає свою відповідальність на Україну.

Російська пропаганда намагається переконати кримчан у тому, що нібито Україні вони не потрібні, що Україна «залишила» Крим тощо. Нещодавно також писали про те, що українці радіють, що в Крим прийшла війна.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join