Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США провокують Сербію розгорнути війну

Такі повідомлення ширяться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У них ідеться, що американські високопосадовці підбурюють Сербію до військових дій, покликані захистити сербів на території частково визнаної держави — Косово. Проте це — неправда. 

Як повідомляють фактчекери EU vs Disinfo, немає жодних доказів того, що Сербія готується до війни під протекторатом США. 

Нещодавня напруга, яка виникла між Косово та Сербією, полягала в тому, що уряд Косова хотів, щоб ті, хто мешкає в сербських районах, змінили свої номерні знаки, видані Сербією, на номерні знаки, видані Косово. Близько 50 000 осіб відмовилися змінити номерні знаки своїх автомобілів, і це посилило напругу між сербським і косовським урядами. За сприяння ЄС Сербія та Косово погодили заходи, щоб уникнути подальшої ескалації.

Сполучені Штати схвалили домовленості, досягнуті між Косово та Сербією щодо уникнення подальшої ескалації. Саме тому США не підбурюють Сербію до ескалації. 

Пропагандисти поширюють цей фейк, щоб підживлювати наратив, що США — тотально ворожа країна та може лише нести війну та розруху. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись