Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Солдат ЗСУ вбив свою дружину та дітей через іграшку в кольорах російського прапора

Цю новину поширили пропагандисти у своїх телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що в Тернополі солдат ЗСУ вбив свою дружину та двох дітей після того, як побачив вдома дитячий батут, розфарбований у кольори російського прапора. Як доказ пропагандисти додають скриншот ймовірного матеріалу «ТСН» від 7 грудня 2022 року. Проте це — неправда. 

Як стверджують фахівці VoxCheck, це вигадана новина, а сам скриншот відредагували у графічному редакторі. 

На скриншоті новини також можна помітити час публікації (10:14) та авторку. На сайті немає новини з таким змістом. Утім, нам вдалося знайти матеріал «Окупанти вдарили по Запорізькій області: багато руйнувань, серед поранених — дитина (фото)» з таким самим часом публікації та за авторством журналістки. Крім того, збігаються теги до публікації (зазначені перед заголовком): «озброєння та армія», «актуальні запити». Імовірно, скриншот справжньої публікації відредагували, щоб створити фейкову новину. 

Пропагандисти неодноразово створювали фейки, посилаючись на українські ЗМІ, чим чинили спроби дискредитувати українців та владу. Наприклад, «Детектор медіа» уже згадував про схожий фейк, у якому пропагандисти переконували, що троє харків’ян загинули у Пункті незламності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись