Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британська морська піхота таємно бере участь у війні в Україні

Цю новину поширюють пропагандистські та ворожі телеграм-канали. У повідомленнях ідеться, що від початку повномасштабного вторгнення морська піхота Великої Британії бере участь у війні. Як доказ пропагандисти посилаються на статтю видання The Times, у якій нібито про це згадується. Однак це — неправда. 

Як повідомляють фахівці VoxCheck, пропагандисти спотворили слова про роботу британської морської піхоти в Україні. Насправді британські військові займалися в Україні захистом та евакуацією посольства Великої Британії, але не брали участі у війні з Росією.

13 грудня видання опублікувало статтю про таємні операції британських сил в Україні. The Times з посиланням на слова британського генерал-лейтенанта  пише про використання морпіхів для евакуації британського посольства у січні 2022 року та для захисту співробітників посольства у квітні 2022 року.

У статті не йдеться про те, що Королівська морська піхота проводила операції проти Росії. Немає жодних доказів участі британських військових у російсько-українській війні.

Пропагандисти поширюють цей фейк, аби переконати суспільство у тому, що Росія воює не лише проти України, а й проти інших країн та багатьох організацій. Наприклад, «Детектор медіа» уже згадував про схожий фейк, у якому йшлося, що ОБСЄ безпосередньо бере участь у війні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись