Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Окупанти поширили документ, у якому йдеться, що Україна готується до нападу на Придністров’я

Такий «документ» поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У документі йдеться, що українське керівництво відряджає бійців до прикордонних міст України, які межують з Молдовою. До самої публікації з так званим документом автори дописують, що ЗСУ «збираються здійснити збройну провокацію в Придністровʼї». 

Аналітики Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дослідили цей кейс та виявили, що документ — фейковий. Як пояснюють аналітики, «документ» містить у собі низку неточностей, зокрема: 

  • Фейковий документ не відповідає стандартному оформленню, яке використовує військове командування України; 
  • Формулювання, використані у «документі», не притаманні офіційно-діловому мовленню;
  • Автори «документа» припустилися граматичних й орфографічних помилок.

Придністров’я — це самопроголошена невизнана держава, яка розташовується між Україною і Молдовою. Згідно з законодавством Молдови, Придністров'я має статус Автономного територіального утворення з особливим правовим статусом. Парламентська асамблея Ради Європи визнає територією Придністров'я окупованою Росією. Президентка Молдови Майя Санду розповіла, що Росія планує здійснити державний переворот у країні. Водночас агітпроп на тлі цього поширював меседжі, буцімто це Україна хоче чинити провокації на території Молдови. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись