Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни знищили перший танк «Leopard» на полі бою

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема й у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що російські військові на полі бою вже знищили перший танк «Leopard» за допомогою російської техніки. До публікації автори додають свідчення так званих «іноземних найманців», яким дозволили керувати танком. Це — неправда. 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО пояснюють, що це твердження не відповідає дійсності, оскільки ще жоден «Leopard» навіть не потрапив на поле бою. Відповідно свідчення «іноземних найманців» також неправдиві. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти хочуть спотворити реальність та показати нібито те, що Україна постійно програє, й навіть потужна техніка не допомагає, адже росіяни успішно її знищують. Крім того, російська пропаганда неодноразово ширила маніпуляції про так званих іноземних найманців в Україні. У такий спосіб агітпроп хоче створити видимість, що насправді воює не з Україною, а з так званим колективним Заходом.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про знищення американського танку М1 «Abrams» під Соледаром та пояснював меседж, у якому стверджували, що буцімто лише іноземний легіон ЗСУ використовує закордонну техніку на болі бою. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись