Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українським військовим Захід не дозволяє користуватися своєю технікою, адже цим займаються «іноземні найманці»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що всі оператори закордонної зброї, наприклад, танків «Challenger 2» чи артилерійської установки «AS90» є «іноземними найманцями». Мовляв, країни Заходу не довіряють українцям і доручають свою техніку на полі бою лише іноземцям. Автори повідомлень наголошують, що українська армія займається лише «охороною техніки» та в деяких випадках, за їхніми словами, «іноземці дозволяють порулювати українцям».

Така теза безпідставна, адже українські військові використовують закордонну зброю й самотужки. Наприклад, нещодавно група українських військових прибула до Великої Британії на вишкіл самохідної артилерійської установки «AS90». Раніше британський уряд заявив, що  надасть Україні в користування танки «Challenger 2». Це свідчить про те, що українській армії й українцям, зокрема, доручають використання зброї. Це не єдиний випадок, коли українську армію відряджають на вишкіл і навчають користуватися зброєю іноземного зразка. 

Щодо так званих  «закордонних найманців», то російська пропаганда підмінює поняття й називає іноземний легіон найманцями. Іноземний легіон юридично є частиною ЗСУ, точна цифра його учасників не повідомляється, як і всіх решти бійців. В теорії, як і українські військові, так і члени закордонного легіону, можуть користуватися зброєю. Заборона не поширюється ні на українців, ні на іноземців, оскільки всі є частиною Збройних сил України. Відповідно закордонні країни, надсилаючи свою зброю в користування Україні, надає право ЗСУ її експлуатувати.

Російська пропаганда неодноразово ширила маніпуляції про так званих іноземних найманців в Україні. Пропагандисти стверджували, що військові з країн Євросоюзу воювали на території України ще до повномасштабного вторгнення або ж що кількість іноземців в українській армії невдовзі перевищить 50%. У такий спосіб агітпропаганда хоче створити видимість, що насправді воює не з Україною, а з так званим колективним Заходом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись