Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українським військовим Захід не дозволяє користуватися своєю технікою, адже цим займаються «іноземні найманці»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що всі оператори закордонної зброї, наприклад, танків «Challenger 2» чи артилерійської установки «AS90» є «іноземними найманцями». Мовляв, країни Заходу не довіряють українцям і доручають свою техніку на полі бою лише іноземцям. Автори повідомлень наголошують, що українська армія займається лише «охороною техніки» та в деяких випадках, за їхніми словами, «іноземці дозволяють порулювати українцям».

Така теза безпідставна, адже українські військові використовують закордонну зброю й самотужки. Наприклад, нещодавно група українських військових прибула до Великої Британії на вишкіл самохідної артилерійської установки «AS90». Раніше британський уряд заявив, що  надасть Україні в користування танки «Challenger 2». Це свідчить про те, що українській армії й українцям, зокрема, доручають використання зброї. Це не єдиний випадок, коли українську армію відряджають на вишкіл і навчають користуватися зброєю іноземного зразка. 

Щодо так званих  «закордонних найманців», то російська пропаганда підмінює поняття й називає іноземний легіон найманцями. Іноземний легіон юридично є частиною ЗСУ, точна цифра його учасників не повідомляється, як і всіх решти бійців. В теорії, як і українські військові, так і члени закордонного легіону, можуть користуватися зброєю. Заборона не поширюється ні на українців, ні на іноземців, оскільки всі є частиною Збройних сил України. Відповідно закордонні країни, надсилаючи свою зброю в користування Україні, надає право ЗСУ її експлуатувати.

Російська пропаганда неодноразово ширила маніпуляції про так званих іноземних найманців в Україні. Пропагандисти стверджували, що військові з країн Євросоюзу воювали на території України ще до повномасштабного вторгнення або ж що кількість іноземців в українській армії невдовзі перевищить 50%. У такий спосіб агітпропаганда хоче створити видимість, що насправді воює не з Україною, а з так званим колективним Заходом.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join