Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як українські телеграм-канали спекулюють на темі повітряної тривоги

Інформацію про можливість відслідкувати напрямок ворожої ракети за допомогою спеціального застосунку поширюють в соціальних мережах українського сегменту, зокрема й у фейсбуку. У повідомленнях йдеться, що в Україні запровадили «радар ракет», який відслідковує траєкторію польоту ворожої ракети й повідомляє це українцям. Аби підключити такий застосунок на свій смартфон, автори повідомлень пропонують підписатися на їхній телеграм-канал. 

Аналітики проєкту НотаЄнота дослідили телеграм-канали українського сегменту й визначили, що адміністратори спільнот спекулюють темою повітряних тривог, зокрема, для нарощування аудиторії.

Насправді, такого застосунку не існує. В Україні ще не можливо точно відслідкувати траєкторію польоту ракети за допомогою «радару». Проте в Україні скоро тестуватимуть ізраїльську систему оповіщення про повітряну тривогу, яка полягає у посиленні потужності радарів. Українська система оповіщення діє так: коли російські літаки злітають, наприклад, у Білорусі, то тривога шириться відразу в усіх північних областях України. Натомість ізраїльська система вираховує, куди саме летить ракета, і сирена вмикається секторально у конкретному місці. Також сирена дає спеціальний сигнал, який вказує, скільки хвилин є у людей, щоби заховатися в укритті.

Однак під «ізраїльською системою оповіщення» мається на увазі модернізація вже існуючого обладнання, жодних застосунків для цього не потрібно завантажувати. Адміністраторам телеграм-каналів вигідно паразитувати на суспільно важливих й емоційно складних темах, як-от повітряні тривоги чи «повторний наступ» російської армії для досягнення своїх цілей та залякування українців. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись