Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Джо Байден під час візиту до Варшави впав зі сходів літака

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що після прибуття Джо Байдена до Варшави, під час виходу із літака, він зачепився за східці й покотився униз. Автори повідомлень додають, що «ось така зовнішня політика президента». До публікації додають відео, де видно як буцімто Джо Байден скочується вниз сходами. Це — неправда. 

Аналітики проєкту MythDetector дослідили цей кейс і встановили, що на поширеному кадрі Джо Байден не зображений. На відео, яке транслював польський телеканал TVN24, можна побачити, що насправді це був один із членів делегації США, який впав, коли намагався спуститися вниз. Як пояснюють аналітики, цей кадр був вирізаний зі спеціального етеру TVN24, однак повна версія є у вільному доступі. Тож її можна переглянути та пересвідчитися в тому, що член делегації впав, коли виходив із задньої частини літака, а Джо Байден виходив із передньої без жодних пригод. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських партнерів із метою їхньої дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, що українських партнерів зневажають. Проводячи паралелі з так званим падінням і результатами «зовнішньої політики», автори повідомлень хочуть наголосити, що рішення Заходу щодо Росії «безглузді й не варті уваги».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись