Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мешканці американської Одеси в Техасі просять свого губернатора перейменувати місто

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що мешканці американської Одеси в Техасі просять губернатора перейменувати їхнє місто. Мовляв, через війну в Україні жителі Одеси в Техасі не хочуть, аби їхнє місто мало нібито «російську» назву. Автори повідомлень додають, що, мовляв, «це передбачення», тобто американцям варто якнайшвидше змінити назву, щоб потім справді «російську Одесу» не сплутали з американською. У такий спосіб натякають, що нібито Росія скоро захопить Одесу. Як доказ до публікації додають імовірний сюжет від американського телеканалу ABS News. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck взялися за цей кейс і дослідили, що мешканці міста не просили губернатора змінити назву, а сам репортаж змонтований із декількох різних фрагментів. Утім, у США є справді місто Одеса (Odessa). Проте на офіційному сайті та на сторінці міста у фейсбуку немає жодної інформації, що місцеві жителі хочуть його перейменувати. 

За допомогою зворотного пошуку у Google Images, аналітики дізналися, що перші кадри підробленого репортажу опублікували ще у 2018 році. Наступні кадри — також були раніше опубліковані. Аналітики кажуть, що вони не знайшли жодного схожого сюжету ні на офіційному сайті ABC News, ні на сторінках телеканалу у соціальних мережах. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись