Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Мешканці американської Одеси в Техасі просять свого губернатора перейменувати місто

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що мешканці американської Одеси в Техасі просять губернатора перейменувати їхнє місто. Мовляв, через війну в Україні жителі Одеси в Техасі не хочуть, аби їхнє місто мало нібито «російську» назву. Автори повідомлень додають, що, мовляв, «це передбачення», тобто американцям варто якнайшвидше змінити назву, щоб потім справді «російську Одесу» не сплутали з американською. У такий спосіб натякають, що нібито Росія скоро захопить Одесу. Як доказ до публікації додають імовірний сюжет від американського телеканалу ABS News. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck взялися за цей кейс і дослідили, що мешканці міста не просили губернатора змінити назву, а сам репортаж змонтований із декількох різних фрагментів. Утім, у США є справді місто Одеса (Odessa). Проте на офіційному сайті та на сторінці міста у фейсбуку немає жодної інформації, що місцеві жителі хочуть його перейменувати. 

За допомогою зворотного пошуку у Google Images, аналітики дізналися, що перші кадри підробленого репортажу опублікували ще у 2018 році. Наступні кадри — також були раніше опубліковані. Аналітики кажуть, що вони не знайшли жодного схожого сюжету ні на офіційному сайті ABC News, ні на сторінках телеканалу у соціальних мережах. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join