Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Петр Павел заявив, що Україні «доведеться поступитися територіями для Росії»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах та в пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що новообраний президент Чехії Петр Павел заявив, що Україні «доведеться поступитися територіями для Росії». Мовляв, це він сказав у інтерв’ю «Суспільному». Це — маніпуляція.

Насправді автори повідомлень спотворили контекст відповіді Петра Павела на запитання щодо перемоги України. В оригінальній версії інтерв’ю президент Чехії каже, що Захід не повинен штовхати Україну на поступки, поки все ще є реальні шанси на перемогу. Тому Петр Павел закликає підтримувати Україну всіма засобами. Водночас право на початок переговорів між Україною і Росією, Петр Павел каже, варто залишити на розсуд українцям та українським високопосадовцям. Тобто чи вести переговори — справа України, її ніхто не спонукатиме до цього.

Також він каже, що Захід зробить усе, аби Україна здобула перемогу вже у 2023 році. Утім, застерігає щодо результату перемоги, який може обернутися «тривалою війною». Деякі сценарії розв’язання війни, за словами чеського президента, можуть полягати в тому, що Україна — не лише люди, але й політичне керівництво, усвідомлять, що за повернення  територій доведеться платити високу ціну. Проте президент Чехії не казав, що Україні доведеться поступитися, а лише прогнозував різні сценарії війни.

Раніше в межах Мюнхенської безпекової конференції Петр Павел заявив про різні сценарії розвитку війни в Україні. Наприклад, якщо Росія розвалиться на різні «держави», кожна з них матиме власні амбіції, на думку Петра Павела, це може додати складнощів у майбутньому. Саме тому президент Чехії закликає до обговорення різних результатів війни в Україні й прорахування кожного аспекту. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись