Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї пропонують українцям отримати «державну паливну субсидію»

У соцмережах поширюють інформацію, що нібито через складну енергетичну ситуацію в країні для українців передбачена так звана «державна паливна субсидія» за сприянням національної мережі автозаправних комплексів «WOG». Для отримання субсидії, мовляв, потрібно перейти за посиланням та пройти коротеньке опитування з подальшою можливістю обрати приз, а згодом поділитися результатами з друзями. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили інформацію та виявили, що це — шахрайство. Перейшовши за посиланням, фактчекерів перекинуло на фейковий сайт, який жодного стосунку не має до офіційного сайту «WOG». Згодом запропонували пройти опитування та обрати виграшний пакунок, у якому міститься «державна паливна субсидія» у вигляді семи тисяч гривень. Потім потрібно поділитися з 20 друзями задля «отримання» винагороди. 

На офіційному сайті «WOG» також спростували таку інформацію та опублікували застереження про шахраїв, які поширюють фейковий розіграш в месенджерах. Водночас працівники компанії наголошують, що метою таких дій переважно є викрадення персональних даних користувача соцмереж.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись