Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Джо Байден під час приїзду до Києва зустрівся з «двійником» Зеленського

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що під час приїзду президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена до Києва, він зустрівся з «двійником» Зеленського. Мовляв, справжній переховується від можливих ракетних атак Росії. Автори повідомлень додають до публікації фото із зустрічі Володимира Зеленського, Олени Зеленської та Джо Байдена біля Маріїнського палацу. За словами авторів, на одній зі світлин видно, як «справжній» Зеленський ховається в приміщенні Маріїнського палацу під час тривоги. Водночас «двійник» разом із першою леді вітає Джо Байдена. Це — неправда. 

Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс і встановили, що це твердження безпідставне, адже на наведених фото зображений охоронець Зеленського, який стежить за перебігом подій під час зустрічі. Аналітики переконані, що це черговий вкид та конспірологічна теорія від російської пропаганди. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського, який буцімто створює собі двійників. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись