Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Джо Байден під час приїзду до Києва зустрівся з «двійником» Зеленського

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що під час приїзду президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена до Києва, він зустрівся з «двійником» Зеленського. Мовляв, справжній переховується від можливих ракетних атак Росії. Автори повідомлень додають до публікації фото із зустрічі Володимира Зеленського, Олени Зеленської та Джо Байдена біля Маріїнського палацу. За словами авторів, на одній зі світлин видно, як «справжній» Зеленський ховається в приміщенні Маріїнського палацу під час тривоги. Водночас «двійник» разом із першою леді вітає Джо Байдена. Це — неправда. 

Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс і встановили, що це твердження безпідставне, адже на наведених фото зображений охоронець Зеленського, який стежить за перебігом подій під час зустрічі. Аналітики переконані, що це черговий вкид та конспірологічна теорія від російської пропаганди. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського, який буцімто створює собі двійників. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join