Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Петр Павел заявив, що Україні «доведеться поступитися територіями для Росії»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах та в пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що новообраний президент Чехії Петр Павел заявив, що Україні «доведеться поступитися територіями для Росії». Мовляв, це він сказав у інтерв’ю «Суспільному». Це — маніпуляція.

Насправді автори повідомлень спотворили контекст відповіді Петра Павела на запитання щодо перемоги України. В оригінальній версії інтерв’ю президент Чехії каже, що Захід не повинен штовхати Україну на поступки, поки все ще є реальні шанси на перемогу. Тому Петр Павел закликає підтримувати Україну всіма засобами. Водночас право на початок переговорів між Україною і Росією, Петр Павел каже, варто залишити на розсуд українцям та українським високопосадовцям. Тобто чи вести переговори — справа України, її ніхто не спонукатиме до цього.

Також він каже, що Захід зробить усе, аби Україна здобула перемогу вже у 2023 році. Утім, застерігає щодо результату перемоги, який може обернутися «тривалою війною». Деякі сценарії розв’язання війни, за словами чеського президента, можуть полягати в тому, що Україна — не лише люди, але й політичне керівництво, усвідомлять, що за повернення  територій доведеться платити високу ціну. Проте президент Чехії не казав, що Україні доведеться поступитися, а лише прогнозував різні сценарії війни.

Раніше в межах Мюнхенської безпекової конференції Петр Павел заявив про різні сценарії розвитку війни в Україні. Наприклад, якщо Росія розвалиться на різні «держави», кожна з них матиме власні амбіції, на думку Петра Павела, це може додати складнощів у майбутньому. Саме тому президент Чехії закликає до обговорення різних результатів війни в Україні й прорахування кожного аспекту. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join