Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маніпуляція Україна та Захід відповідальні за мінне забруднення територій

Кремлівські медіа розповідають, що нібито США, НАТО, ЄС та Україна спричинили мінне забруднення територій України й Росії. У повідомленнях посилаються на слова очільника російської делегації на переговорах у Відні з питань військової безпеки та контролю над озброєннями Костянтина Гаврилова. Він стверджує, що нібито «колективний Захід» порушує норми гуманітарного права. Це не так.

Ані Україна, ані її союзники не нестимуть відповідальність за вимушене мінування території України через повномасштабне вторгнення. Це визначено міжнародним правом, зокрема у статті 51 Статуту ООН. Як пише StopFake, на Всесвітньому саміті ООН у вересні 2005 року всі держави-члени ООН офіційно підтвердили що мають право на захист своїх громадян від геноциду, воєнних злочинів, етнічних чисток та злочинів проти людяності. 

Крім того, російська пропаганда вдається до маніпуляцій, стверджуючи, що Україні чи Захід мають стосунок до мінування російських територій. Від початку повномасштабного вторгнення українська армія захищає виключно територію України. За мінування російських територій відповідає виключно Росія.

У такий спосіб агітпроп чинить спроби виправдатись та перекласти відповідальність за війну та її наслідки на Україну та Захід. Раніше пропагандисти поширювали меседжі, що Україна — держава-терорист, а Росія прагне стати «безпечною гаванню» для всіх людей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись