Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ВООЗ рекомендує готуватись до ядерної війни

У соціальних мережах поширюють відео, в якому двоє чоловіків розповідають, що нібито Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликає готуватись до ядерної війни через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Нібито ВООЗ рекомендує країнам бути готовими до будь-яких непередбачених обставин або подій. Також, нібито в організації надали перелік ліків, які необхідно підготувати для використання в разі радіаційної небезпеки. Це — маніпуляція.

На поширення маніпулятивного відео звернули увагу фактчекери проєкту Maldita.es. ВООЗ справді оновила список ліків, які необхідні для подолання наслідків можливої ядерної надзвичайної ситуації. Але таке оновлення є сталою практикою та ніяк не стосується вторгнення Росії в Україну. Попередній документ підготували у 2007 році, тому з часом він втратив свою актуальність. У рекомендаціях ВООЗ узагальнено розглядає будь-які випадки радіоактивного забруднення, зокрема через аварії чи застосування ядерної зброї. 

Пропагандисти систематично поширюють різноманітні фейки щодо можливого застосування ядерної зброї в Україні. Раніше агітпроп поширював фейки, що нібито Велика Британія підтримує Україну в рішенні застосувати брудну бомбу або ж Зеленський використає «брудну бомбу» на прохання США. Також писали, що нібито Україна закликає до початку ядерної війни. У такий спосіб пропагандисти намагаються залякати українців та змусити здатися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись