Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Велика Британія підтримує Україну в рішенні застосувати брудну бомбу

Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться про те, що провокація бандерівців із «брудною бомбою», про підготовку якої було відомо чи не від початку війни, увійшла у фазу реалізації. У текстах пропагандисти додають, що рішення про застосування брудної бомби підтримує Велика Британія.

Проте Україна не збирається застосовувати ніякої брудної бомби, цьому немає жодних доказів. Як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, Україна не володіє будь-якими видами ядерної зброї, включно з брудними ядерними бомбами, і не готує її. У 1994 році Україна підписала Будапештський меморандум про відмову від свого ядерного арсеналу. Україна також приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запросив міжнародну місію експертів і МАГАТЕ для перевірки відсутності в Україні ядерної зброї. Посол Великої Британії в ООН Джеймс Карюкі відкинув заяву Росії, заявивши, що Росія не надала жодних доказів того, що Україна володіє таким пристроєм. Раніше російські медіа звинувачували Україну у створенні (брудної) ядерної бомби.

Перед повномасштабним вторгненням 24 лютого кремлівське РІА Новини заявляло, що «Київ буквально за крок» від створення тактичної ядерної зброї. У ньому стверджувалося, що «русофобська влада» в Києві створює брудну бомбу. Це було однією з причин вторгнення. Такі повідомлення потрібні російській пропаганді для того, щоб виправдати своє вторгнення в Україну. Мовляв, Україна давно планувала ядерний удар до Росії, тому РФ була вимушена втрутитися, щоб захистити себе.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись