Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція США вступлять у війну з Росією, бо українська армія у ганебному стані

Таку тезу поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях йдеться, що невдовзі на боці України з Росією воюватимуть і США, бо ситуація в українській армії — жахлива.

Автори текстів посилаються на слова колишнього очільника американського ЦРУ Девіда Петреуса про те, що Захід може втрутитися у конфлікт між Росією та Україною. Нібито таку думку Петреуса висловив у статті на сайті The American Conservative колишній радник міністра оборони США Дуглас Макгрегор. Але це — маніпуляція.

Як з'ясували фактчекери StopFake, насправді ж США і НАТО неодноразово наголошували, що не братимуть безпосередньої участі у війні Росії проти України, оскільки Україна не є членом НАТО. Припущення колишнього директора ЦРУ Девіда Петреуса про участь інших країн у війні на боці України не ґрунтується на офіційних заявах країн НАТО та США зокрема.

Як пишуть фактчекери StopFake, Петреус сказав, що таке може статися лише тоді, коли Росія піде на «шокові та жахливі» кроки ескалації. Проте в цій заяві не було жодного слова про те, що ЗСУ у критичному стані.

Поширюючи такі повідомлення російська пропаганда вкотре намагається створити видимість того, що Росія в Україні насправді воює не з Україною, а з західними державами та об'єднаннями. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись