Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Джо Байдена відсторонили від влади

Інформацію про це поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що президента США Джозефа Байдена нібито відсторонили від влади через «когнітивні проблеми», пов'язані з віком.

У своїх публікаціях кремлівські медіа посилаються на інтерв'ю членкині Палати представників від Республіканської партії Клаудії Тені телеканалу Fox News. Проте це — неправда.

Як пишуть фактчекери проєкту The Insider, Тені, подивившись інтерв'ю, яке Байден дав телеканалу MSNBC, сказала: «Це справді сумно, але він нагадує мені воскову постать мадам Тюссо. Він виходить, і його заводять, і він викладає тези, які йому подає його тіньовий уряд, персонал, що стоїть за ним. І він справді показує, що він некомпетентний для цієї найважливішої роботи в нашій країні. І я справді приєдналася до листа конгресмена Ренді Джексона про те, щоб піддати його когнітивному тесту… це серйозна річ. Ми маємо ворогів по всьому світу». Однак вона не говорить про те, що Джо Байдена відсторонила від роботи.

Такі фейки потрібні російській пропаганді, щоб створити видимість того, що на Заході, зокрема, у США, все погано: навіть їхній президент має залишити посаду через когнітивні проблеми. Також пропагандисти вже неодноразово просували тезу про підтримку американським суспільством республіканців та колишнього президента США Дональда Трампа. Натомість такої підтримки чинний президент через виділену Україні допомогу й військову протекцію не має. Поширюючи фейк про відсторонення Джо Байдена від посади, пропаганда прагне похитнути віру українців у те, що США далі залишатиметься союзником України у війні з Росією. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись