Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фейковий лист від Департаменту з питань рівноправ’я, житла та громад Уряду Великої Британії

Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації. Згідно з «документом», учасники ініціативи «Житло для України» мають подати інформацію щодо проживання в них українських біженців-чоловіків віком від вісімнадцяти років. Також нібито британців закликають повідомляти про можливе перебування повнолітніх українців після зміни місця проживання. Буцімто власники житла зобов’язані спонукати українців відвідати Посольство України у Великій Британії для уточнення їх персональних даних. 

Цей «документ» фейковий. Офіційні особи та департаменти Великої Британії подібного листа не надсилали. Крім того, у тексті є лексичні та граматичні помилки. Зазначений у листі домен «report@levellingup.gov.uk» справжній, проте його ніколи не використовували для офіційного листування.

Нещодавно поширювали фейк, що нібито Посольство України у Латвії та в інших  країнах Європи отримали лист з проханням надати інформацію про людей призовного віку. У такий спосіб пропагандисти вкотре паразитують на темі мобілізації та намагаються деморалізувати українців. Мовляв, від мобілізації не сховаєшся ні в Україні, ні за кордоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись