Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Окупанти поширили документ, у якому йдеться, що українських жінок та чоловіків за кордоном мобілізуватимуть

Такий документ поширили пропагандисти у своїх телеграм-каналах та в кремлівських медіа. У ньому йдеться, що Україна готується до депортації жінок та чоловіків, які перебувають за кордоном, і просить нібито Посольства України в країнах ЄС, надати інформацію про людей призовного віку. Відтак після депортації усіх жінок та чоловіків нібито мобілізують. Зокрема, за даними Центру протидії дезінформації, таке «звернення» нібито від України надійшло до Посольства України в Латвії. 

Проте, як пояснюють фахівці Центру протидії дезінформації, Міністерство закордонних справ України не надсилало таких звернень до Посольства України у Латвії та решти країн Європи. Документ підроблений та не має жодного стосунку до офіційної позиції України. 

Поширюючи такий документ, пропагандисти хочуть посіяти паніку серед українських біженців у Європі. Також пропагандисти створюють видимість того, що ситуація на фронті вкрай погана, адже українській владі нібито доводиться повертати людей з-за кордону і мобілізовувати навіть жінок. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись