Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський погрожував Німеччині відкликати заявку на вступ до ЄС

Така інформація з’явилася у російських пропагандистських медіа і в телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях йдеться, що нібито Володимир Зеленський погрожує скасувати заявку України на членство в ЄС, якщо Німеччина не передасть Україні танки Leopard. Мовляв, Зеленський шантажує європейську спільноту. Проте це — неправда. 

За інформацією фактчекерів VoxCheck, які дослідили цей кейс, така новина — вигадана. Її опублікували сатиричні телеграм-канали. Пропагандисти водночас посилалися на цю новину як на справжню. Фактчекери знайшли першоджерело і в телеграм-каналі, який опублікував текст, справді йдеться, що їхні матеріали — це «пародія, сатира на політичну дійсність, лише перевірені фейки». Фактчекери додають, що Володимир Зеленський не робив таких заяв задля того, щоб отримати танки. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються довести, що Україна різними методами, зокрема, шантажем, намагається отримати бажане. У такий спосіб агітпроп також прагне дискредитувати президента Зеленського й показати, що рівень підтримки України у світі слабшає, тому владі доводиться використовувати шантаж, щоб досягти мети. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись