Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У зоопарку Берліна встановили вивіску з проханням не годувати леопардів «порожніми балачками Зеленського»

Кремлівські медіа поширюють фото вивіски нібито у зоопарку Берліна з проханням не годувати леопардів «порожніми балачками Зеленського, бо тварин може знудити». Таку інформацію поширили також у соцмережах. Деякі користувачі переконані, що у такий спосіб зоопарк протестує проти постачання Україні танків Leopard. На знімку, який поширюють пропагандистські медіа, чоловік, за спиною якого видно вивіску з відповідним написом. Проте це — фейк. 

Аналітики StopFake провели дослідження та виявили, що насправді фото було відредаговано. Через пошук за допомогою хештегу #berlinzoo вдалося відшукати оригінал зображення. Вивіска там справді є, але на ній лише назва та логотип зоопарку. 

Нещодавно Захід погодив новий пакет військової допомоги Україні, тож Росія зреагувала новими фальсифікаціями. До цього кремлівські ЗМІ називали постачання зброї Україні «театральною постановкою» та наполягали, що насправді Захід надсилає на поле бою брухт. Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть створити видимість, що рівень підтримки України у світі знижується. Мовляв, всі проти нової постачі зброї Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись