Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Парижі протестують проти постачання зброї Україні

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. Також вона з'явилася в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Парижі нібито пройшли масові мітинги проти постачання зброї Україні. Мовляв, мітингувальники закликали спровадити чинного президента Макрона у відставку, а також вимагали від влади виходу з НАТО. Проте все це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. За даними фактчекерів, задля підтвердження своїх слів пропагандисти опублікували відео мітингу, на якому можна побачити логотип російської державної інформаційної агенції RT, мовлення якої з березня 2022 року заборонили у країнах Європейського Союзу. У сюжеті RT можна побачити коментар Флоріана Філіппо, лідера ультраправої Партії патріотів, який критикує політику Франції щодо України. Цей політик також часто організовує протести проти вакцинації, прокремлівські та антиукраїнські мітинги.

Однак відео протесту, яке публікує пропаганда, не має жодного стосунку до України. У сюжеті RT видно, що протестувальники на відео несуть плакати з написами про пенсійний вік, а не про військову допомогу Україні.

Проте такі фейки пропагандисти використовують навмисно, щоб створити видимість того, що рівень підтримки України в країнах Європи поступово падає. Мовляв, в багатьох країнах, зокрема, у Франції, люди проти постачання зброї тощо. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись