Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці паплюжать православ’я

Такий меседж поширюють проросійські користувачі соціальних мереж, зокрема у грузинському сегменті фейсбуку. У публікаціях ідеться, що після санкціонування храмів Московського патріархату в Україні українці почали поводитися не як справжні християни, а їхній рівень духовности, на думку авторів повідомлення, низький. Мовляв, українці паплюжать канонічне православ’я. Як доказ користувачі фейсбуку прикріплюють до допису серію відеофрагментів, у яких буцімто в українських церквах коїться за їхніми словами «бозна-що», а це суперечить усім християнським канонам. 

Фактчекери проєкту MythDetector пояснили, що люди почали масово ширити відеофрагменти з російськомовного сегмента ТікТоку у фейсбук. Насправді на відео зображено звичайний Вертеп, який виконує одну зі сцен, адаптовану до сьогодення. У ролику виступу ми можемо побачити подобу Путіна, дияволів і смерть. З діалогу сторін зрозуміло, що Путін прирівнюється до Ірода — дуже жорстокої, лютої людини. Власне, Ірод — головний антагоніст Вертепу, адже він мріє вбити новонародженого Ісуса. У новій інтерпретації — він хоче створити «русскій мир» і перемогти Україну, проте смерть убиває Путіна. Смерть у класичному вертепі постає як протагоніст Іроду. Інші частини виступу не видно на розповсюдженому відео.

Фактчекери додають, що театралізована сценка відбувалася у греко-католицьких храмах, а не в храмах Православної церкви України. Одне із відео було відзнято у Зарваниці, Тернопільської області, у соборі Зарваницької Матері Божої, а інше — у Трускавці, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці. Проте це не змінює суть того, що Вертеп — традиція української церкви та, попри конфесії, ми святкуємо єдине Різдво Христове. 

Цей меседж вигідний російській пропаганді, щоб дискредитувати українців, показати, що їхні цінності — негідні. Раніше «Детектор медіа» розвінчував низку фейків про буцімто неправильне православ’я в Україні, зокрема й про те, що в Україні поширюють язичництво. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись