Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна пропагує язичництво

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах і в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У ньому йдеться, що Україна хоче знищити православ’я та заразом пропагувати язичництво, адже на території України нібито не залишилося справжніх святинь після санкціонування церкви Московського патріархату. Саме тому, на думку пропагандистів, є підстави вважати, що процес відмови від Московського патріархату має на меті замінити канонічне православ’я «неоязичництвом». 

Проте, як розтлумачують аналітики проєкту EU vs Disinfo, українська влада не планує ані забороняти православ’я, ані тим більше пропагувати «неоязичництво». Парафії Української православної церкви Московського патріархату можуть вільно переходити до Православної церкви України, яка отримала Томос про автокефалію в січні 2019 року. До того ж 78% православних вірян заявляють про свою вірність Православній церкві України.

Поширюючи цей меседж, пропагандисти намагаються применшити значення Православної церкви України для українців, подаючи її як схизматичну, — таку, яка відділилася від справжньої, канонічної. На противагу цьому пропагандисти не припиняють позиціювати Московський патріархат як єдино можливий варіант сповідування православ’я. У такий спосіб вороги хочуть ідеологічно об’єднати українців та росіян задля просування наративу про один народ. Водночас ті, хто не визнає Московський патріархат, — грішники та розкольники. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись