Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія почала обговорювати ядерний удар по Україні через постачання Заходом важкої зброї

У мережі телегарм-каналів, які куруються російською розвідкою, почали поширювати меседж, що у відповідь на постачання важкої зброї в Україні Росія може застосувати ядерну зброю. Начебто про це попередила Україну британська розвідка.

Погрози ядерною зброєю — один з найпоширеніших меседжів російської пропаганди з початку війни. Так, ще у квітні пропаганда поширювала цей меседж, але тоді про «застосування Росією ядерної зброї» у зв’язку з тим, що Україна має визнати Крим та Донбас російськими. У разі, якщо вона відмовиться — «Росія залишає за собою право» застосувати зброю.

Ще одна хвиля обговорень «застосування ядерної зброї» відбулася в вересні, коли на тлі поразки російської армії під Харковом та звільнення українською армією Харківської області Путін проголошував початок мобілізації. Тоді й пізніше він заявляв, що «не блефує щодо використання ядерної зброї», якщо бойові дії почнуться на «територіях Російської федерації». Після цих заяв Росія анексувала деякі частини Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. І щодня на них тривають бойові дії, українська армія відтоді звільнила значну частину Херсонської області спільно з Херсоном, а також населенні пункти в інших регіонах, але ядерну зброю росіяни не застосували. Тепер пропаганда знову повертається до тези про «використання ядерної зброї», — тепер через дії Заходу, який врешті решт вирішив постачати Україні важку зброю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись