Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Всесвітній економічний форум має на меті зменшити чисельність людей на Землі, зокрема і через війну в Україні

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах й у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що метою Всесвітнього економічного форуму є скорочення кількості людей до 1 мільярда «обраних», тому що у світі недостатньо місця і джерел для всіх. Для цього члени ВЕФ, на думку пропагандистів, розробили спеціальний план, який уже на стадії реалізації через війну в Україні та пандемію. Це — брехня. 

Як пояснюють фахівці Eu vs Disinfo, це пропагандистський вкид, побудований на конспірології. Всесвітній економічний форум — відома незалежна міжнародна організація. Як зазначено в програмі Щорічної зустрічі Форуму 2023, нинішній захід присвячений різним ситуаціям, зокрема війні в Україні та пандемії Covid-19. Порядок денний Форуму «зосереджуватиметься на розгляді важелів для розв'язання поточних викликів». 

Коли пропагандисти поширюють такі фейки та вдаються до конспірології, вони хочуть досягти спотворення реальності, яка вигідна агітпропу для висловлення своїх наративів. Мовляв, війна в Україні ще давно була запланована третіми сторонами, й Росія до цього непричетна. Так Росія розмиває межі й виправдовує себе, створює видимість, що люди в Україні гинуть не через її агресію, а через змову великих організацій. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись