Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський підписав акт капітуляції під час візиту до США

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах й у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику на польську аудиторію. У ньому йдеться, що Зеленський підписав акт про капітуляцію ще під час візиту до США. Мовляв, один із високопосадовців взяв автограф у президента, а насправді це був не просто папірець із підписом, а справжній акт про капітуляцію. Відтак, Володимир Зеленський його підписав, навіть не знаючи про це, та й заразом визнав поразку у війні. Буцімто президенту скоро доведеться скласти свої обов’язки. Автори повідомлень до публікації додають імовірний акт капітуляції. Однак — це неправда. 

Насправді жодного акта про капітуляцію підписано не було. Ще від початку повномасштабного вторгнення Володимир Зеленський казав, що Україна не капітулюватиме. Водночас серія переговорів, проведена між українською та російською сторонами у лютому-березні 2022 року, переконала українське керівництво, що Росія добивалася одного, а саме швидкої капітуляції України й визнання перемоги Росії. Проте Україна не погодилася й закликала до негайного припинення вогню Росією. Так званий документ, який прикріпили пропагандисти, містить орфографічні та лексичні помилки, що свідчить про його компіляцію. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються підживити наратив, що Америка хоче позбутися Зеленського: вона ладна аж на такі хитрощі заради цього. Нібито це все таємний план, змова проти президента, а він навіть не підозрює, як, мовляв, насправді його підтримують найвідданіші партнери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись