Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Ушпиталення мирних українців припиняється

Це повідомлення поширили пропагандисти в соціальних мережах та в пропагандистських ЗМІ. У повідомленні йдеться, що, мовляв, ушпиталення українців у Києві припиняється. За словами пропагандистів, це сталося через «переповнені ліжка військовими з фронту». Мовляв, через велику кількість поранених, місць для цивільних, які захворіли, більше немає.

Як пояснюють фахівці VoxCheck, на початку грудня Міністерство охорони здоров’я справді рекомендувало обласним військовим адміністраціям розглянути тимчасове припинення планових операцій та ушпиталення. Однак причиною стали систематичні масовані обстріли енергетичної інфраструктури з боку Росії та, відповідно, можливі загрози повного знеструмлення. Рекомендації стосуються періоду до стабілізації енергопостачання. 

Проте рекомендація не означає цілковитої заборони на проведення ушпиталення, а згодом можливої операції. Остаточне рішення ухвалює лікар залежно від стану пацієнта.

Цей меседж спрямований на дестабілізацію настроїв українців та дискредитацію «некомпетентної» влади. Нібито на фронті «усе так погано», що цивільним не дають змоги отримати гідне лікування.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись