Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Через російський «Яндекс» невідомі повідомили про смерть кандидата у президенти Чехії Петра Павела

На поштові скриньки чехів невідомі надіслали листи, в яких стверджувалося, що один із кандидатів у президенти Чехії помер у ніч проти 26 січня, за день до відкриття виборчих дільниць, від «імовірної серцевої недостатності». Лист розіслали через російський поштовий сервіс «Яндекс». У самому листі  буцімто процитували прессекретарку кандидата Петра Павела. 

Проте вся інформація у листі — фейкова. Зокрема, за даними Європейської правди, у заголовку електронного листа міститься помилка, а саме неправильно написане прізвище Павела,  а у самому ж  листі є посилання на вебсайт із доменом «com», який має адресу, схожу на адресу офіційного вебсайту передвиборчої кампанії Павела. Візуально сайт справді дуже схожий з оригінальним. Журналісти з’ясували, що у метаданих листа присутній російський слід, адже лист розіслали з російського поштового сервісу. 

Домен і вебсайт керуються компанією «Njalla», що базується на карибському острові Невіс. А сам домен зареєстрований на канадську компанію «Tucows», тому відстежити власника з загальнодоступних джерел неможливо. Ця компанія причетна до псевдоновинних сайтів, які використовуються як інструмент для знищення конкуренції в бізнесі, зазначає «Seznam Zpravy».

За інформацією журналістів, невідомі надіслали не лише лист із повідомленням про смерть Павела. Згодом на поштові скриньки прийшов ще один: від імені його менеджерки з комунікацій. У цьому ж листі стверджувалося, що вночі кандидат у президенти Чехії пережив клінічну смерть, але вижив завдяки зусиллям лікарів. Проте все це — неправда, а цитата менеджерки — фейкова. Сам Павел уже повідомив, що ситуацію розслідує кримінальна поліція Чехії. 

Нагадаємо, наразі у Чехії обирають нового президента. Серед кандидатів, які вийшли у другий тур, здобувши прихильність виборців, є Петр Павел, який набрав найбільшу кількість голосів у першому турі виборів — 35,39%. Його опонент відстав на 0,39%. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись