Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Через російський «Яндекс» невідомі повідомили про смерть кандидата у президенти Чехії Петра Павела

На поштові скриньки чехів невідомі надіслали листи, в яких стверджувалося, що один із кандидатів у президенти Чехії помер у ніч проти 26 січня, за день до відкриття виборчих дільниць, від «імовірної серцевої недостатності». Лист розіслали через російський поштовий сервіс «Яндекс». У самому листі  буцімто процитували прессекретарку кандидата Петра Павела. 

Проте вся інформація у листі — фейкова. Зокрема, за даними Європейської правди, у заголовку електронного листа міститься помилка, а саме неправильно написане прізвище Павела,  а у самому ж  листі є посилання на вебсайт із доменом «com», який має адресу, схожу на адресу офіційного вебсайту передвиборчої кампанії Павела. Візуально сайт справді дуже схожий з оригінальним. Журналісти з’ясували, що у метаданих листа присутній російський слід, адже лист розіслали з російського поштового сервісу. 

Домен і вебсайт керуються компанією «Njalla», що базується на карибському острові Невіс. А сам домен зареєстрований на канадську компанію «Tucows», тому відстежити власника з загальнодоступних джерел неможливо. Ця компанія причетна до псевдоновинних сайтів, які використовуються як інструмент для знищення конкуренції в бізнесі, зазначає «Seznam Zpravy».

За інформацією журналістів, невідомі надіслали не лише лист із повідомленням про смерть Павела. Згодом на поштові скриньки прийшов ще один: від імені його менеджерки з комунікацій. У цьому ж листі стверджувалося, що вночі кандидат у президенти Чехії пережив клінічну смерть, але вижив завдяки зусиллям лікарів. Проте все це — неправда, а цитата менеджерки — фейкова. Сам Павел уже повідомив, що ситуацію розслідує кримінальна поліція Чехії. 

Нагадаємо, наразі у Чехії обирають нового президента. Серед кандидатів, які вийшли у другий тур, здобувши прихильність виборців, є Петр Павел, який набрав найбільшу кількість голосів у першому турі виборів — 35,39%. Його опонент відстав на 0,39%. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join